CARGANDO...

Propietat Horitzontal Catalunya

SP/DOCT/20484

Encuesta Jurídica. Octubre 2016

L'art. 553-2.1 CCCat indica que “poden ser objecte de propietat horitzontal”. Així, no és obligatori i es poden organitzar com una Comunitat “ordinària” segons l'art. 552-1 CCCat? En aquest cas, qualsevol propietari està legitimat per instar l'establiment de l'immoble al règim de propietat horitzontal?

Coordinador: Joan Cremades Morant. President de la Secció 13a de l’Audiència Provincial de Barcelona
Gestión Documental
Introducció del director
Joan Cremades Morant
President de la Secció 13a de l'Audiència Provincial de Barcelona
El CCCat (art. 551-1.1) defineix situació de Comunitat "quan dues o més persones comparteixen de manera conjunta i concurrent la titularitat de la propietat o d'un altre dret real sobre un mateix bé o un mateix patrimoni", si bé, després, a l'art. 553-1.2 a) estableix que el règim de propietat horitzontal suposa "l'existència, present o futura, d'un o més titulars de la propietat d'almenys un immoble integrat per elements privatius i elements comuns". I en aquell primer precepte estableix que les situacions de comunitat mai no es presumeixen, llevat que ho estableixi una disposició legal expressa, i que, existint comunitat, el que es presumeix és que es tracta de comunitat ordinària indivisa (art. 551-1.2 i 3).
Per la seva banda, l'art. 551-2 es refereix a la regulació dels diferents tipus de Comunitat; concretament, la Comunitat en règim de propietat horitzontal es regeix pel Títol de Constitució, que s'ha d'adequar a les disposicions del capítol III.
En aquest punt convé recordar que la LPH estatal és una norma imperativa, doncs conforme al seu art. 2 s'aplica (entre d'altres) a les "comunitats que reuneixin els requisits establerts en l'article 396 del Codi Civil i no haguessin atorgat el títol constitutiu de la propietat horitzontal", sense que puguin establir-se disposicions contràries a la llei.
N
También puedes adquirir este documento o suscribirte para acceder a todos los contenidos