CARGANDO...

Propietat Horitzontal Catalunya

SP/DOCT/21916

Encuesta Jurídica. Diciembre 2016

En cas de condemna econòmica a la Comunitat, a més del fons de reserva, es pot requerir a l'administrador o al President l'embargament de les quotes ordinàries recaptades als comuners?

Coordinador: Joan Cremades Morant. President de la Secció 13a de l’Audiència Provincial de Barcelona
Gestión Documental
Introducció del director
Joan Cremades Morant
President de la Secció 13a de l'Audiència Provincial de Barcelona
No s'ha aprofitat l'última reforma per reconèixer personalitat jurídica (o millor la "legitimació") a les Comunitats de Propietaris, atenent a l'art. 7.3 LOPJ, com a titular d'un interès supraindividual o d'una acció col·lectiva (no podem oblidar que el dret a la tutela judicial efectiva ex art. 24.1 CE és més ampli que el poder d'"acció" o que el "dret d'accés als tribunals"). Tradicionalment considerat com a ens sense personalitat (art. 35 CC, SSTS de 26 de desembre de 1986, 8 de març de 1991, 14 de maig i 15 de juliol de 1992) quan és una Comunitat sobre un interès col·lectiu legítim i quan es diu que la Junta té acció o que el President representa a la Comunitat (i no a un grup particular de comuners, així la STS de 20 d'octubre de 1984), es mantenen les regles que la jurisprudència sosté en general sobre les "Comunitats de béns", de manera que aquells preceptes solament tenen l'abast de conferir legitimació a la Junta o al President l'actuació del qual vindria a ser la que podria tenir cada comuner [art. 533-16.1 b) CCCat en relació amb l'art. 7.6 LEC].
Aquesta manca de personalitat jurídica l'evidencia en dret català l'art. 553-4.1 del Codi civil de Catalunya, que es veu obligat a dir que tant dels crèdits constituïts a favor de la Comunitat com del deutes contrets vàlidament en la seva gestió en són "titulars mancomunats" tots els Propietaris
También puedes adquirir este documento o suscribirte para acceder a todos los contenidos