CARGANDO...

Propietat Horitzontal Catalunya

SP/DOCT/22294

Encuesta Jurídica. Enero 2017

Es pot limitar l'ús d'elements comuns que no afectin l'habitabilitat o accessibilitat de l'habitatge d'un propietari morós? La Comunitat pot regular estatutàriament l'aplicació de normes sancionadores per al cas de propietaris que incompleixin les seves obligacions?

Coordinador: Joan Cremades Morant. President de la Secció 13a de l’Audiència Provincial de Barcelona
Gestión Documental
Introducció del director
Joan Cremades Morant
President de la Secció 13a de l'Audiència Provincial de Barcelona
La qüestió plantejada imposa efectuar una sèrie de consideracions prèvies, partint del fet que la regulació de la propietat horitzontal suposa l'existència d'un immoble unitari en el qual concorren més d'un titular i en el qual coexisteixen béns privatius i béns comuns relacionats entre ells de manera inseparable per la quota o el coeficient. 
Ara bé, la normativa catalana (art. 553 CCCat) sembla separar-se de la imperativitat de la normativa estatal, tenint en compte que es tracta d'un règim voluntari (art. 551-2.1 CCCat) i que neix a partir de l'atorgament del títol, encara que aquest s'hagi d'adequar a les disposicions del capítol II.
En aquest context i en un sistema en el qual la propietat privada (sobre els béns privatius i sobre els elements comuns, inseparables d'aquells i per això el seu ús forma part de les facultats dominicals dels propietaris, art. 553-1.1 i 3, i 553-42 CCCat) està reconeguda constitucionalment (art. 33 CE) i en el qual els drets de gaudi tendeixen a atribuir al titular les màximes possibilitats d'utilització sobre el seu immoble, les restriccions a les facultats dominicals (art. 553-36 a 553-40) han d'estar legalment previstes i s'han d'interpretar i aplicar restrictivament.
La possibilitat d'autoregulació es troba en el Títol Constitutiu, els Estatuts i el reglament de règim interior, que "tienen, en su origen, car
También puedes adquirir este documento o suscribirte para acceder a todos los contenidos