SP/DOCT/93320
Encuesta Jurídica. Febrero 2020
Segons l'art. 553-39.2 CCCat, “La comunitat pot exigir la constitució de servituds permanents sobre els annexos dels elements d'ús privatiu si són indispensables per a l'execució dels acords de supressió de les barreres arquitectòniques o de millorament adoptats per la junta de propietaris o per a l'accés a elements comuns que no en tinguin d'altre”, pot obligar-se a un local o habitatge a cedir part de la propietat per instal·lar un ascensor i suprimir barreres?
Coordinadora: M.ª José Polo Portilla. Directora de Sepín Propietat Horitzontal
Respostes
Gomis Masqué, Àngels
Magistrada de la Secció 13a de l'Audiència Provincial de Barcelona
L'art. 553-39 CCCat, "Limitacions i servituds legals", en la seva redacció original establia, en el seu apt. 2: "La comunitat pot exigir la constitució de servituds permanents sobre els elements d'ús privatiu diferents de l'habitatge estricte si són indispensables per a l'execució dels acords de millorament adoptats per la junta o per a l'accés a elements comuns que no en tinguin cap altre".
La Sentència del TSJC 15/2019, de 21 de febrer (SP/SENT/996506), en el marc de la constitució de servituds per a la instal·lació d'ascensors o la supressió de barreres arquitectòniques recordava que "10. En la misma línea, esta Sala se había mostrado ya antes de la promulgación de la llei de accesibilidad o de la reforma del libro V por la ley 5/2015 muy favorable a la instalación de ascensores en los edificios sometidos a la normativa de la propiedad horizontal.
De este modo, bajo la normativa entonces en vigor, la STSJC de Pleno 15/2012, de 20 de febrero, la S. 23/2013 de 25 de marzo y la S. 105/2016 de 22 de diciembre, habían proclamado que la instalación del servicio de ascensor en una finca que careciese de él permitía la constitución de una servidumbre con la oportuna indemnización de daños y perjuicios aunque suponga la ocupación de parte del elemento privativo, salvo la vivienda en sentido estricto, siempre q