CARGANDO...

Propietat Horitzontal Catalunya

SP/DOCT/19312

Encuesta Jurídica. Octubre 2015

Segons la redacció de la Disposició Final, apt. 3, de la Llei 5/2015, podria reclamar-se un crèdit amb posterioritat a l'entrada en vigor de la Llei per deutes corresponents al nou període d'afecció real de quatre anys i l'exercici corrent, fins i tot en el cas de transmissions realitzades abans de la seva entrada en vigor?

Joan Cremades Morant. President de la Secció 13a de l’Audiència Provincial de Barcelona
Gestión Documental
Introducció del director
Joan Cremades Morant
President de la Secció 13a de l'Audiència Provincial de Barcelona
Conforme a l'apt. 3 de la Disposició Final (després de dir que la Llei entra en vigor "al cap d'un mes d'haver estat publicada en el DOGC", és a dir, el 20 de juny de 2015), "Sens perjudici del que estableix l'apartat 2, la preferència de cobrament que regula l'article 553-4.3 del Codi civil i l'afecció real dels elements privatius que regula l'article 553-5.1 del Codi civil, ambdós en la redacció que estableix aquesta llei, només s'apliquen als crèdits que es reclamin judicialment o a les transmissions que es produeixin a partir de l'entrada en vigor d'aquesta llei".
Recordem que, el crèdit preferent és un supòsit d'execució del bé (i va referit "a la part vençuda de l'any en curs i als quatre anys immediatament anteriors, comptats de l'1 de gener al 31 de desembre").
Qüestió diferent és l'afecció o afectació real, un gravamen preferent (del qual se n'haurà de fer càrrec qui ostenti la titularitat del bé), que suposa una hipoteca legal tàcita que s'estableix en garantia d'obligacions inherents al dret de propietat pel fet d'estar sotmesos al règim jurídic de la propietat horitzontal (l'element privatiu respon –fins a cert límit temporal– del pagament del deute que pugui ostentar enfront de la Comunitat, amb independència de qui sigui el titu
También puedes adquirir este documento o suscribirte para acceder a todos los contenidos